O Nas

V trgovini in galeriji Mikame želimo predstaviti uporabne predmete umetnostne obrti iz različnih materialov priznanih slovenskih avtorjev, ki imajo certifikat obrtne zbornice o kvaliteti. Kupiti je mogoče unikaten nakit, volnena mila, različne izdelke iz lesa, slovenski med in likerje, pletene šale priznane oblikovalke Ksenije Barage, ročno izdelana očala iz lesa,  vrtavke za otroke in odrasle, magnetke in razglednice za turiste, ter seveda najbolj zanimive keramične stvaritve izpod rok lončarke Jasmine Verbič oz. moje matere, ki ima svoj atelje lončarstva na Bledu za hribom pod gradom. Vse, kar je na policah je narejeno s srcem, je proizvod dolgoletnega iskanja, truda in odrekanja. Lahko rečemo, da je vse narejeno z zlatimi rokami. V spletni trgovini pa je ponudba v malo manjšem obsegu, saj ima večina oblikovalcev in rokodelcev že svoje lastne spletne trgovine, zato smo se odločili, da na naši spletni strani ponudimo samo produkte, ki so izdelani v sklopu naše družine in prijateljev.

Lastnik galerije Jakob Ribnikar izdeluje lesene deske za rezanje in serviranje, nakit origami in geometrija za katerega je dobil navdih v japonski umetnosti prepogibanja papirja v določeno skulpturo oz. lik, ter grafično oblikovanje posodobljenih tradicionalno nacionalnih motivov, ki jih vključuje v darilne produkte izdelane v Sloveniji, kot so nogavice iz kolekcije Mikame in Emo Celje lončke ter džezve.

Mati Jasmina se že več kot dve desetletji ukvarja z lončarstvom. Včasih jo je bilo vsak teden videti na keramičnem marketu v Ljubljani. Skupaj z drugimi člani Društva lončarjev in keramikov pa je velikokrat razstavljala po Sloveniji in tudi čez mejo v Avstriji in Italiji. Uživa v stiku z obiskovalci in te izkušnje so v veliki meri tudi oblikovale njene linije izdelkov. Ali kot opisuje sama: “Za vsak izdelek že vnaprej vidim komu je namenjen. Kar dosti eksperimentiram tako z materiali, kot z oblikami in motivi. Pravijo, da se je moj stil izoblikoval v svojevrsten spoj modernega oblikovanja z vidnimi retro elementi. Zbadajo me, da to niso več samo vrči, skodelice, sklede in figurice, ampak miniaturne instalacije. Šalo na stran, prav uporabne so v vsakem prostoru ”. Izdelki iz njene delavnice so zmeraj izvirni ter jih je, ne glede na slogovno raznolikost njenega ustvarjanja, z lahkoto prepoznati v specializiranih trgovinah po centrih slovenskih turističnih krajev. Posebej še na idiličnem Bledu, kjer imamo družinsko galerijo Mikame na Blejski promenadi ter atelje za grajskim hribom. Pri delu ter izdelavi je natančna in za svoje izdelke uporablja najboljšo glino in barve ter testirane glazure.

 

Najde pa se tudi nekaj izdelkov visoke kvalitet priznanih slovenskih oblikovalcev, kot so ročno izdelana lesena očala, leseni metuljčki, akvareli Ajde Primožič in vsemogoče vrtavke.

Za odprtje družinske galerije oz. trgovine smo se odločili leta 2014, ko je mami izdelovala poslovna darila za Hotel Park na Bledu in je bilo vodstvo hotela nad darili, ustvarjalnostjo in profesionalnostjo, tako navdušeno, da so nam ponudili poslovni prostor na blejski promenadi. Še danes smo veseli in ponosni, da so podprli slovensko sodobno oblikovanje in produkte, ki so izdelani lokalno. V vseh teh letih smo si pridobili veliko rednih strank, predvsem iz turistov iz tujine in Slovenije, ki se vsako leto vračajo na Bled tudi zaradi naše trgovine. Po nekaj letih pa smo se zaradi povpraševanja in zanimanja odločili, da naše izdelke ponudimo tudi na spletu.

Želimo vam veliko prijetnih nakupov!